ŠTO JE ARTEIST.HR
I ZAŠTO SMO GA POKRENULI

PRVO SLOVO KULTURE!

Udruga za kulturu i nove medije Arteist osnovana je 2012. godine, a djeluje na području grada Zagreba i cijele RH kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija s ciljem aktivnog promicanja kulture u novim medijima i kroz tradicionalne oblike prezentacije. Udruga Arteist teži postati samoodrživi kulturni organizam koji djeluje na pojedinca i njegovo okruženje te u njemu stvara nove vrijednosti, potiče pojedinca na ostvarivanje kulturnih, prosvjetnih i umjetničkih aktivnosti unutar lokalne zajednice, ali i šire. Arteist djeluje na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

MISIJA

Misiju Udruge za kulturu i nove medije Arteist dobro opisuje naš moto – Kultura s kičmom! Temeljna nam je težnja djelovati kao relevantan izvor informacija iz područja kulture i društva, proširiti pluralizam tema i pristupa njihovoj obradi kroz jačanje kritičkog mišljenja, istraživati nove forme te otvarati prostor za zanemarene, obespravljene ili medijski podzastupljene skupine.

U svrhu ostvarenja cilja Udruga informira javnost o sadržajima iz područja kulture (književnost, likovnost, film) na internetskoj stranici arteist.hr; izdaje knjige i časopise iz područja svoje djelatnosti, okuplja neafirmirane i afirmirane likovne, književne, glazbene i ine stvaraoce s ciljem razmjene znanja, iskustava i informacija; organizira predavanja, seminare, radionice, konferencije, tribine te druge skupove s ciljem informiranja i educiranja ; organizira i priređuje kulturne manifestacije i ostale aktivnosti vezane uz promicanje kulture); sudjeluje u kreiranju politike u kulturi na lokalnoj i nacionalnoj razini te potiče mlade na volonterski rad i aktivno sudjelovanje u zajednici organiziranjem volonterskih akcija.

REDOVNE AKTIVNOSTI
UDRUGE

PROJEKTI
I PROGRAMI

Glavni projekti Udruge za kulturu i nove medije Arteist uključuju redoviti rad portala za kulturu arteist.hr, jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje, sudjelovanje na domaćim i međunarodnim skupovima, seminarima i festivalima koji su u vezi s ciljevima i djelatnošću Udruge. K tome Udruga organizira i realizira nekoliko programa i projekata: uspješno provodimo edukacijski program “Pravo na mišljenje” koji ima za cilj zagovaranje analitičkog argumentiranja te poticanje kritičkog promišljanja kod mladih novinara kroz njihove osvrte na kulturna i društvena događanja, a u sklopu petog ciklusa regionalnog natječaja za kratku priču odabrali smo pobjedničku priču te održali svečanu dodjelu nagrada.

U šest godina kontinuiranog djelovanja, Udruga Arteist ostvarila je zavidan doseg među ciljanom publikom. Portal Arteist.hr mjesečno čita preko 30 tisuća jedinstvenih posjetitelja – s preko 80 tisuća otvaranja stranica, što je u domaćim uvjetima spektakularan rezultat s obzirom da se radi o sadržaju lišenom senzacionalizma, čiji premoćni dio čine autorski tekstovi, osvrti i kritike na kulturna zbivanja i projekte. Na našoj tribini “Književnost živi u Novom Zagrebu” koju smo organizirali u suradnji s knjižnicom Vjekoslava Majera u zagrebačkom Zapruđu redovito se tražila stolica više, a brojimo i preko 1100 prijavnica na Arteistov regionalni natječaj za kratku priču koje i dalje pristižu iz cijele regije.

KORISNICI
I DOSEG

PARTNERSTVA

Dosad smo ostvarili niz plodnih suradnji s organizacijama i manifestacijama kao što su ZagrebDox, Human Rights Film Festival, Festival svjetske književnosti, Jewish Film Festival – Festival Tolerancije…), te s mrežom Balkan Investigative Reporting Network.

Projekte i programe Udruge za kulturu i nove medije Arteist do sada su prepoznali i financijski podržali: Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Kultura Nova i Agencija za elektroničke medije, a korisnici smo i institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.

Udruga je upisana u Registar udruga Republike Hrvatske, pod brojem 21009524, te u Registar neprofitnih organizacija pod brojem 0247684. Arteist.hr je registriran kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice Republike Hrvatske pod brojem ISSN 1849-5095.

TKO NAS
PODRŽAVA

UKLJUČI SE U RAD UDRUGE ARTEIST!

Za sadržaj na portalu, komunikaciju s korisnicima i pravilno funkcioniranje stranice svakodnevno se brine desetak autora, novinara, kolumnista i digitalnih stručnjaka. Upoznajte naš tim!

Učlani se

POSTANITE ČLANOM UDRUGE I PODRŽITE NAS U OSTVARENJU ZAJEDNIČKIH CILJEVA!

Doniraj

uclani se

Pratite nas na društvenim mrežama

O nama        Projekti        Programi       » Učlani se! «     Kartica       Doniraj